Tanıtım

ÖZGÖRÜ (VİZYON)

Ulusal ve uluslararası düzeyde saygın, nitelikli eğitim-öğretim ve araştırma yapabilen, sürekli kendini geliştiren akademik kadro ve altyapıya sahip bir Jeofizik Mühendisliği bölümü olmak.

ÖZGÖREV (MİSYON)

Jeofizik Mühendisliği dalında evrensel ölçekte donanımlı, katılımcı, araştırmacı, mesleki etiğe saygılı, toplumsal sorunlara duyarlı, ulusal ve uluslararası alanda projeler yürütebilecek yetkinliğe ulaşmış mühendisler ve bilim insanları yetiştirmek.

JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

2001 yılında kurulan Jeofizik Mühendisliği Bölümümüz, 2000-2001 Eğitim Öğretim Yılında Örgün Öğretimine başlamıştır. 2002-2003 Eğitim Öğretim Yılında Yüksek Lisans Programı ve 2004-2005 Eğitim Öğretim Yılında da İkinci Öğretim Programı açılmıştır. 2007-2008 Eğitim Öğretim Yılında ilk olarak Jeoloji Mühendisliği Bölümü ile başlayan Çift Anadal Programı daha sonraki yıllarda diğer Mühendislik Bölümleri ile (İnşaat, Çevre, Maden ve Metalurji-Malzeme Mühendisliği Bölümleri) daha da yaygınlaşmıştır.

2005 yılında başlayan ERASMUS Programı (Slovakya Comenius Üniversitesi ile öğrenci değişimi yapılmaktadır, 1 yıl) ve 2009’da başlayan FARABİ Programı (Kocaeli, Karadeniz Teknik ve Sakarya Üniversiteleri ile öğrenci değişimi yapmaktadır, 1 yıl) kapsamında öğrenci değişimi sürdürülmektedir.

Öğrencilerimiz bölümümüzden 4 yıllık (8 yarıyıllık) öğrenimleri sonrasında “Jeofizik Mühendisi” unvanı ile mezun olmaktadır. Mezuniyet için toplamda 240 AKTS’lik dersin tamamlanması gerekmektedir. Öğrencilerimiz ayrıca mezun olabilmek için 45 günlük zorunlu stajlarını tamamlamak zorundadır.

Bölümümüzde 4 yıllık eğitim süresince, Matematik, Fizik, Kimya, Dinamik, Statik, Mukavemet, Jeodezi ve Topoğrafya gibi temel derslerin yanı sıra Jeoloji ve Jeofiziğe ait mesleki dersler yer almaktadır. Jeolojiye ait mesleki derslerimiz, ağırlıklı olarak Genel Jeoloji, Maden Jeolojisi ve Hidrojeoloji konularından oluşmaktadır. Jeofiziğe ait mesleki dersler ise Veri İşlem, Sayısal Analiz ve Programlama, Sismoloji, Sismik Prospeksiyon, Gravite ve Manyetik Prospeksiyon, Elektrik Prospeksiyon, Elektromagnetik Prospeksiyon, Jeomanyetizma ve Paleomanyetizma, Kuyu Logları, Jeofizikte Yorumlama, Yer Fiziği, Mühendislik Jeofiziği gibi derslerden oluşmaktadır. Mesleki derslerde teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitimde verilmektedir. Ayrıca öğrencilerimize Bilgisayar Programlama dersleri ilk iki yıl yoğun bir biçimde verilmektedir.

Bölümümüzde Uygulamalı Jeofizik, Sismoloji Anabilim Dalı ve Yer Fiziği Anabilim Dalı olmak üzere üç Anabilim Dalı bulunmaktadır.

Jeofizik Mühendisliği bölümümüz, yeryuvarının sığ ve derin yapısının fiziksel özelliklerinin matematik ve fizik temelleri ışığında, bilimsel ve ekonomik amaçlarla araştırılması, deney ve uygulama yolu ile kazanılmış bilgilerin insanlığın yararına kullanılması konularında yeraltında bulunan derin hammadde yatakları ve enerji kaynaklarının yerlerini, kayaların birbirlerine göre konumlarını ve daha pek çok konudaki araştırmaları, fiziksel yöntemler yardımıyla inceleyen çeşitli bilimsel yöntemler geliştiren bu konuda uzmanlaşmış kişiler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Bölüm Başkanı

Dahili : 2238

Araştırma

BÖLÜM BAŞKANLIĞI