Tanıtım

NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

Nanoteknoloji Mühendisliği, atomik ve moleküler ölçekte malzemelerin tasarımı, karakterizasyonu ve mühendislik uygulamalarında optimize edilmesine odaklanan disiplinler arası bir alandır. Nanobilim ve nanoteknoloji, nanometre boyutundaki (bir metrenin milyarda biri kadar küçük) malzemelerin fizik, kimya, biyoloji, elektronik ve malzeme bilimi gibi disiplinlerde kullanımı ile bu alanlarda yenilikçi ve ileri düzey teknolojik çözümler geliştirilmesine olanak tanır. Bu alan, malzemelerin özelliklerini boyutlarına bağlı olarak kontrol edebilme yeteneği sayesinde, çeşitli mühendislik uygulamalarında çığır açıcı fırsatlar sunabilmektedir.

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü, nanoölçekli malzemeler konusunda bilimsel araştırmalara devam eden öğrenciler ve araştırmacılar için tercih edilen bir bölüm olacaktır. Bölümümüz, yenilikçi araştırma ve eğitim için dinamik bir ortam yaratarak, nanoteknoloji mühendisliğinde iyi bir eğitim ve araştırma imkânı sağlamayı hedeflemektedir.

Bölüm vizyonu, öğrencilerin nanoölçekli malzemelerin iç konfigürasyonunu kontrol eden faktörleri öğrenmelerini sağlamak, bu tür ileri teknoloji malzeme özelliklerini arzu edilen uygulamalara göre değiştirme yöntemlerini belirlemek ve bunları laboratuvar ölçeğinden üretim ölçeğine taşımayı kapsamaktadır.

Bölüm misyonu, nanobilim ve nanoteknoloji alanlarında istihdam edilecek nanoteknoloji mühendislerinin eğitiminde multidisipliner bir yaklaşım sunarak, gelecekte, ileri teknoloji malzemeler konusunda kendisini geliştirecek öğrencileri yetiştirmektir. Bölümümüzün temel hedefleri şunlardır:

  • Öğrencilerimizi nanoölçekli bilim ve mühendislik alanlarında multidisipliner çalışmalarda, nanoteknoloji üzerine kariyer yapmaları için hazırlamak.
  • Malzemelerin özellikleri ile boyutları arasındaki ilişkinin öğrenilmesi ile atomik ve nanometre boyutlarında malzemeyi ve bu malzemelerin özelliklerini istenilen şekilde manipüle etme konusunda öğrencilerin bilgisini artırmak.
  • Nanomühendislik ve nanobilim konusunda deneyim kazanan öğrencilerin, mezun olduklarında geleneksel bilimsel araştırma, geliştirme ve üretim firmalarının yanı sıra, konu ile ilgili kamu araştırma ve üretim sektörleri ve üniversitelere ait araştırma laboratuvarı ve enstitülerde uygun ve nitelikli iş imkanlarına ulaşabilmelerini sağlamak.
  • Nanoteknoloji Mühendisliğinde değerli öğrenciler yetiştirmek üzere iyi bir araştırma ve eğitim temeli sağlamak.
  • Nanoteknoloji altyapısı kullanan yeni teknoloji firmalarına dahil olacak veya onları kurabilecek yeni nesil mühendisler yetiştirmek.
  • Öğrencilerin nanoteknoloji ile ilgili bilimsel, profesyonel yargı ve hesaplama kabiliyetlerini geliştirmek.
  • Etkin iletişim becerileri ile modern bilimler ve mühendislik becerilerine sahip olan yetenekli öğrenciler yetiştirmek ve öğrencilerin çok disiplinli ekiplere yapıcı katkıda bulunmalarını sağlayacak donanımda olmalarını sağlamak.

KAZANILACAK DERECE

Nanoteknoloji Mühendisi

MEZUNİYET KOŞULLARI

Bölümdeki derslerin tamamında başarılı olmak ve zorunlu stajları tamamlamak.

 

PROGRAM PROFİLİ

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü, 2014 yılında kurulmuş ve 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini alarak lisans eğitimine başlamıştır. Bölümün akademik kadrosu, 3 Profesör, 3 Doçent, 3 Dr. Öğretim Üyesi ve 1 Dr. Araştırma Görevlisinden oluşmaktadır. Bölüm derslerinin en az %30’u İngilizce olarak verilmektedir ve öğrenciler ilk yıl İngilizce hazırlık eğitimi almaktadırlar.

Bölümümüzün vizyonu, öğrencilerin nanoölçekli malzemelerin iç yapılarını kontrol eden faktörleri öğrenmelerini, bu malzemelerin özelliklerini istenen uygulamalara göre nasıl değiştirebileceklerini keşfetmelerini ve bu süreçleri laboratuvar ölçeğinden üretim aşamasına taşımalarını sağlamaktır. Misyonumuz ise, nanobilim ve nanoteknoloji alanında uzmanlaşacak mühendisler yetiştirmek için multidisipliner bir eğitim sunmak ve öğrencileri gelecekte ileri teknoloji malzemeleri geliştirebilecek yetkinliğe ulaştırmaktır.  

SINAVLAR, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Ders tipine göre değişken olup; genellikle derslerin vize ve final sınavlarına göre not verilmektedir.

BÖLÜMÜN GELECEK PLANLAMASI

Bölümümüz her biri alanında uzman öğretim üyeleri tarafından oluşturulmuştur. Ekibimize katılacak yeni öğretim üyelerinde de benzer nitelikler aranmaktadır. Alanı itibari ile disiplinler arası çalışmalar içerdiği için üniversitemiz kapsamında ve diğer üniversitelerde çeşitli disiplinlerden öğretim üyeleri ile sıkı ilişkiler içerisinde olan bölümümüzde dersler sadece bölüm öğretim üyeleri tarafından değil konularında uzman olan diğer öğretim üyeleri tarafından da verilmektedir. 

Bölümümüz öğretim üyeleri, SCÜ Nanofotonik Uygulama ve Araştırma Merkezi (CÜNAM) ile SCÜ İleri Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Merkezi (CÜTAM)'nde aktif olarak görev alarak çeşitli projeler yürütmektedirler. Ayrıca, bölümümüz öğretim üyeleri, çeşitli TÜBİTAK ve diğer ulusal ve uluslararası projeler yürütmekte ve araştırmalarını Nanoteknoloji Mühendisliği bölümüne ait laboratuvarlarda sürdürmektedirler. Bu bağlamda ikinci sınıf itibariyle bölüm öğrencileri bahsi geçen araştırma merkezlerinin imkanlarını kullanma ve projelerde çalışma imkanına da sahip olmaktadırlar. Endüstriyle yürüttüğümüz projeler sayesinde, öğrencilerimiz başta ASELSAN olmak üzere birçok prestijli kuruluşta staj fırsatları elde edebilmekte ve bu sayede mesleklerinde ihtiyaç duydukları deneyimi kazanabilmektedirler.

BÖLÜM ÖĞRENCİLERİ İÇİN MUHTEMEL İMKÂNLAR

Laboratuvar İmkanları

Bölüm kapsamında bulunan sentez laboratuvarlarımız dışında aynı zamanda CÜNAM’da bulunan laboratuvar ve altyapı imkanlarını da kullanabilecek olan öğrencilerimiz aşağıda listesi verilen ve sürekli sayısı artan güncel sistemlerde deney yapabilme imkanına sahiptirler.

  • Metalorganik Kimyasal Buhar Biriktirme Sistemi (MOCVD)
  • Sputter/Termal İnce Film Kaplama Sistemi
  • X-Işını Kırınım (XRD) Sistemi
  • Fotolüminesans (PL) Spektrometresi ve Raman Ölçüm Sistemi
  • Hall Etkisi Ölçüm Sistemi (HEMS)
  • Yarıiletken Karakterizasyon Sistemi (IV-CV)
  • Yüksek Performans Atomik Kuvvet Mikroskobu (hp AFM)
  • Optik Mikroskop
  • Kontak ve Optik Profilometre
  • UV-VIS-NIR Spektrofotometre
  • Spektroskopik Elipsometre

Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünün yürüttüğü ve devam eden birçok farklı proje bulunmaktadır. Bu projelerin bazıları, “Tematik Araştırma Altyapısı” yeterlilik onayı alarak tüzel kişilik kazanmış olan ve ülkemizdeki on Ulusal Araştırma Merkezinden biri olarak büyük bir başarıya imza atan CÜNAM bünyesinde gerçekleştirilmektedir. Diğer projeler ise Nanoteknoloji Mühendisliği bölümüne ait araştırma laboratuvarlarında yürütülmektedir. Desteklenen projeler arasında TÜBİTAK 1007 (Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projeleri), TÜBİTAK 1003 (Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri), TÜBİTAK 1001 (Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri), Savunma Sanayii Başkanlığı Projeleri, ASELSAN Projeleri ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Projeleri yer almaktadır. Bölümümüz bünyesinde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrenciler, bu projelerde çalışma fırsatı bulmaktadırlar.

Öğrencilere İş İmkânları

Nanoteknoloji Mühendisliği hem dünya genelinde hem de ülkemizde hızla gelişen bir alan olduğu için, bu sektörde yetişmiş insan gücüne olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Nanoteknolojinin sunduğu yenilikçi çözümler, çeşitli endüstrilerde devrim niteliğinde uygulamalara olanak tanırken, bu alanda uzmanlaşmış mühendislerin sayısının artması kaçınılmaz hale gelmektedir. Mezunlarımız; TÜBİTAK-MAM, TÜBİTAK-SAGE, ASELSAN, HAVELSAN, TAİ gibi önemli kurumlarda ve ülkemizde hızla sayısı artan araştırma merkezlerinde çalışabilecekleri gibi, yurtdışında da çeşitli iş imkanlarına sahip olabilmektedirler. Bu kurumlar, nanoteknoloji alanında ileri düzey araştırmalar yaparak, savunma, sağlık, elektronik ve enerji gibi stratejik sektörlerde önemli katkılar sağlamaktadırlar. Ayrıca mezunlarımız yurtiçinde ve yurtdışında lisansüstü öğrenim ile akademik kariyer de izleyebilmektedirler.

Lisansüstü Programları

Yüksek Lisans ve Doktora programları mevcuttur.

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Adres: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü 58140, Merkez/SİVAS; Telefon: +90 346 487 2480; E-Mail: nanoteknoloji@cumhuriyet.edu.tr

AKADEMİK PERSONEL

Prof. Dr. FAZLI SÖZMEN https://avesis.cumhuriyet.edu.tr/fsozmen

Prof. Dr. NEVCİHAN GÜRSOY https://avesis.cumhuriyet.edu.tr/ngursoy

Prof. Dr. MEFTUNİ YEKELER https://avesis.cumhuriyet.edu.tr/yekeler

Doç. Dr. İLKAY DEMİR https://avesis.cumhuriyet.edu.tr/idemir

Doç. Dr. İSMAİL ALTUNTAŞ https://avesis.cumhuriyet.edu.tr/ialtuntas

Doç. Dr. MUHAMMED SAYRAÇ https://avesis.cumhuriyet.edu.tr/muhammedsayrac

Dr. Öğr. Üyesi EVREN GÖLGE https://avesis.cumhuriyet.edu.tr/egolge

Dr. Öğr. Üyesi GÜLER BAYAR https://avesis.cumhuriyet.edu.tr/gbayar

Dr. Öğr. Üyesi GÜLGÜN AYLAZ https://avesis.cumhuriyet.edu.tr/gulgun

Arş. Gör. Dr. OZAN ÖZTÜRK https://avesis.cumhuriyet.edu.tr/ozanozturk

 

 

Bölüm Başkanı

FAZLI SÖZMEN
Prof.Dr. FAZLI SÖZMEN
Bölüm Başkanı

fsozmen@cumhuriyet.edu.tr
Dahili : 2469

Ana Bilim Dalı Başkanları

Araştırma

İletişim

Adres: Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi

           Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü

           58140/Sivas

 

 

 

 

Yukarı